
Sadece Yenilen Gıdalar Yetmez!
Gıda üretimi
ile beslenme biçimindeki değişiklikler; bu çok önemli temel yağ asitlerinin
vücuttaki dengesinin bozulmasına yol
açtı. Omega-6 içeriği artarken, Omega-3; azaldı. En sağlıklı beslenme
durumlarında dahi Omega-3’ü yeterli biçimde almak zorlaştı.
Günlük beslenme yoluyla dahi yeterli Omega-3’e
ulaşılıp yağ asit dengesi ne ulaşmanın zorlaştığı bu aşamada; dışarıdan besin
takviyesi alma imkanı oluştu.Yapılan bir çok araştırma, saf balık yağında
bulunan Omega-3’ün; vücudumuzda ki bir
çok dokunun, organın ve sistemin “sağlığını iyi düzeye getirecek ” en güçlü besin takviyesi olduğunu kanıtladı.
Temel Yağ Asitleri Nelerdir?
Temel Yağ Asitlerine ideal sağlık için ihtiyaç duyulur
ve bu nedenle “temel” adı verilir. Temel Yağ Asitleri vücut tarafından
üretilmediğinden, tüketilen gıdalarla veya desteklerle alınması gerekir.
Temel Yağ Asitlerinin iki temel ailesi vardır.
Omega-3’ler Omega-6’lar
Sağlıklı hücre fonksiyonu bu Temel Yağ Asitlerinin
dengeli alımına bağlıdır.
Omega-‘lar; enflamasyonu tetikler, kan pıhtılaşmasını
artırır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Buna karşılık Omega-3'ler
antienflamatuvar özelliktedir; kan dolaşımını hızlandırır ve bağışıklık
sistemini güçlendirir. Omaga-3 ve Omega-6’ların dengeli oranda tüketilmesi ile
bu biyolojik etkiler de dengelenerek, vücut sağlığı düzenlenir.
Ancak, rafine bitkisel yağlardan, işlenmiş gıalardan
ve etten çok fazla Omega-6 alınmasına karşın Omega-3’ün düşük miktarda
tüketildiği Batı tarsi beslenmede , bu hayati denge, dramatic şekilde
bozulmaktadır. Araştırmalar; dengesiz temel yağ aside alımının kalp
hastalıkları, şeker hastalığı, kireçlenme, depresyon ve otoimmün hastalıklar
dahil pek çok kronik soruna yol açtığına işaret etmektedir.
En Yararlı Omegalar:
Balık yağı; Omega -3lerin yani sıra yaklaşık 23 adet
daha Omega Yağı içerir. Ancak bunlardan bir çoğu temel yağ asidi değildir ve vücudumuz
tarafından üretilebilir. Araştırmalar; Omega-3’ün içerdiği “EPA ve DHA”ların “en
yararlı omega yağ asitleri” olduğunu ortaya koyuyor..
Ayrıca, Nordic Naturals’ın bazı balık yağı
formüllerinde bulunan, Omega-6 GLA (gamma –linolenik asit) kaynağı olan “hodan /gece
sefası yağı; Omega-3 EPA & DHA’lar ile alındığında vücuda olan faydayı
artırıyor.
Ne Kadar Almak Gerekir?
Uzmanlar, “günde en az 500 mg EPA+DHA” alınması
konusunda birleşiyorlar.
1000 mg’lık bir
balık yağı jeli /kapsülü, yalnızca jelin büyüklüğünü gösterir,
EPA&DHA
düzeyleri hakkında bilgi vermez.
GLA’nın Faydaları
ADD ve Otizm de GLA Desteği
İçerdiği GLA
(Gamma Linoleik Asit) Batı tarzı diyetler çok düşük
miktarda Omega-3 içerirken, çok yüksek miktarda Omega-6 içerir. Bu durumda
oluşabilecek Omega dengesizliğinin tek istisnası; Omega-6’nın bir tipi olan GLA
(Gamma Linoleik Asit) dır. Hodan ve Akşam Sefası (Çuha Çiçeği) yağlarında
bulunan GLA; EPA&DHA ile birlikte alındığında vücuda büyük yararlar
sağlamaktadır.
GLA’nın Faydaları
-
Antienflamatuvar
- Kireçlenme bulgularını azaltmaya yardımcı
- Kireçlenme bulgularını azaltmaya yardımcı
- Cilt, saç ve tırnak sağlığını
korumaya destek
- Egzama ve diğer enflmatuvar sorunları
azaltmaya yardımcı
- Çocukların işlevsel, zihinsel
ve sosyal roblemlerinin çözümüne destektir.
ADD ve Otizm de GLA Desteği
GLA ile Omega-3 birlikte kullanıldığında,
davranış-odaklanma ve öğrenme kabiliyetlerini güçlendirir.
Bu kullanımın; DDA (Dikkat Eksikliği Bozukluğu) olan çocuklara yardımcı olduğu ayrıca, Otistik ve Asperger Sendromu olan çocukların dil ve öğrenme kabiliyetlerini artırdığı kanıtlanmıştır.
Bu kullanımın; DDA (Dikkat Eksikliği Bozukluğu) olan çocuklara yardımcı olduğu ayrıca, Otistik ve Asperger Sendromu olan çocukların dil ve öğrenme kabiliyetlerini artırdığı kanıtlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder